Koniec nudným prednáškam: Influenceri berú mladým cigarety z rúk inak!

Mladí diskutujú o podnikaní, duševnom zdraví, ekológii a ďalších témach namiesto tradičných prednášok o škodlivosti fajčenia.

Program H3KNISA ponúka moderný a inovatívny prístup k prevencii fajčenia medzi stredoškolákmi, ktorý sa výrazne odlišuje od tradičných metód. Namiesto suchých prednášok a zákazov prináša motivujúce diskusie s inšpiratívnymi osobnosťami z generácie tretieho tisícročia (3K). Tento „deň bez vyučovania“ si študenti aj pedagógovia pochvaľujú pre jeho otvorenosť, neformálnu atmosféru a interaktivitu. V októbri program pokračoval návštevou 1. súkromného banskobystrického gymnázia a trenčianskeho gymnázia FUTURUM, kde sa stretol s pozitívnymi ohlasmi a vysokým záujmom.

H3KNISA v BB

Prečo je dôležité riešiť fajčenie medzi mladými?

Na Slovensku fajčí približne 20 % dospelej populácie, pričom až 90 % fajčiarov začína fajčiť ešte v tínedžerskom veku. Štatistiky ukazujú, že na stredných školách pravidelne fajčí 26 % mladých ľudí vo veku 15 – 17 rokov. Preto sa H3KNISA zameriava práve na túto vekovú skupinu. Prevencia je totiž najefektívnejšia, ak sa s ňou začne už počas štúdia.

Nový prístup: Bez vyučovania, v malých komunitách a bez pedagógov

H3KNISA je výsledkom niekoľkomesačnej práce iniciatívy Na veku záleží, ktorá projekt vytvorila v spolupráci s pedagógmi, odborníkmi na závislosti, influencermi a mladými ľuďmi. Projekt odpovedá na potrebu prispôsobiť prevenciu novým generáciám, ktoré už neoslovujú príkazy a zákazy. Preferujú diskusie v malých skupinách, kde môžu slobodne vyjadriť svoje názory a počúvať osobnosti, ktoré poznajú a rešpektujú.

H3KNISA v BB Marek Keveš

Päť kľúčových princípov H3KNISA:

  1. Atraktívne témy, ktoré študentov skutočne zaujímajú.
  2. Rovesnícky prístup pre generáciu 3K.
  3. Workshopy v malých skupinách.
  4. Žiadni pedagógovia, čím sa vytvára neformálna atmosféra.
  5. Nenásilné zakomponovanie problematiky fajčenia.

Témy, ktoré študentov zaujímajú: podnikanie, financie, sebaláska a ďalšie

Podľa Matúša Okajčeka, influencera známeho ako To je ten náš Matúš a ambasádora H3KNISA, sú témy workshopov starostlivo vyberané na základe prieskumu medzi študentmi a pedagógmi. Najviac zaujímajú podnikanie, financie, duševné zdravie, ekológia, sebaláska či sexuálna výchova. Cieľom je vytvoriť priestor na otvorené diskusie o témach, ktoré sú pre mladých skutočne relevantné.

H3KNISA v BB Martin Jakubis

Inšpiratívni lektori, ktorých študenti poznajú a obdivujú

Projekt láka študentov nielen témami, ale aj lektormi. Medzi nimi sú známi influenceri ako Bekim, Matúš Okajček, LaFlorita či Filip Schlosser, ale aj ďalší mladí odborníci, ktorých študenti rešpektujú. Študenti majú možnosť vybrať si tri workshopy z ponuky 14 tém, v rámci ktorých diskutujú v neformálnom prostredí s ľuďmi, ktorí sú pre nich autoritami.

Úspech na stredných školách

H3KNISA už navštívila 26 škôl po celom Slovensku, pričom sa na 930 workshopoch zúčastnilo viac ako 5 600 študentov. Projekt získava stále väčší záujem zo strany škôl a každá stredná škola na Slovensku sa môže prihlásiť na ďalšie kolo prostredníctvom webovej stránky www.h3knisa.sk.

Projekt tak nielenže rozširuje povedomie o rizikách fajčenia, ale mladým ponúka aj nové perspektívy a zručnosti, ktoré im pomôžu v živote.