„Ste hladní po zážitkoch? Je tu letná edícia Zimného festivalu jedla 2021. Od 14. júna do 18. júla si môžete vychutnať kulinárske umenie najzaujímavejších reštaurácií Slovenska. Prečo Zimný festival jedla v lete? Pre COVID-19 boli reštaurácie zatvorené a až dnes môžu otvoriť dvere všetkým gurmánom. Je to príležitosť dožičiť si pestré festivalové menu a návštevou tak podporiť reštaurácie, ktoré to nevzdali a naďalej chcú ponúkať zážitkovú gastronómiu. Rezervujte si už dnes zážitok plný chutí. Viac na Zimný festival jedla.sk.“
Takáto je pozvánka spotu k letnej edícii obľúbeného festivalu pre gurmánov, ktorý už 7. rok organizuje známy reštauračný bedeker Gurmán na Slovensku. Pre spomínaný COVID-19 mohli reštaurácie otvoriť až teraz v júni a, bohužiaľ, situácia v gastre, a teraz hovoríme o tých reštauráciách, ktoré ponúkajú serióznu, poctivú a zážitkovú kuchyňu, je tragická až katastrofálna. Samozrejme, take away bistrá, burgárne a pizzérie, mali počas COVID-19 zlaté časy, a často až trojnásobné tržby. Toto však nie je spoločenská gastronómia spojená so zážitkom a kvalitou. To sú väčšinou stravovacie prevádzky zamerané na objemy jedál za nízke ceny. Tie reštaurácie, ktoré prežili, a chcú nám opäť ponúkať kvalitnú kuchyňu, sú ekonomicky na pokraji, a čo je ešte horšie, odišli im kvalitní zamestnanci, ktorí sa už nevrátia. Bude im trvať minimálne tri roky, kým si vychovajú nových. Takže z týchto dôvodov, v oklieštenej zostave, nám ponúka svoje zážitkové festivalové menu 23 reštaurácií z celého Slovenska.
Do festivalu sa tento rok zapojili aj lídri a tvorcovia trendov modernej slovenskej gastronómie a najoceňovanejšie reštaurácie bedekrom Gurmán na Slovensku a najlepší šéfkuchári Slovenska, pridali sa aj nováčikovia.
Sprievodné akcie sú obohatené o novinku. V spolupráci so známou Školou varenia zo Sv. Jura sú pre gurmánov pripravené dva kurzy varenia s prestížnymi šéfkuchármi.
-bž-